HÖKKENTŐ 2015. nyári szám
Hökkentő kártya regisztráció
Hol szeretsz leginkább bulizni?
Az év diákújsága
Ötletláda
Erasmus: miért ne?
[ 2017.10.19 ]
1987-ben indult az Erasmus programja, amely az felsőoktatás fejlesztését, az Európán belüli nemzetközi mobilitást támogatja. Az Erasmus program 2007-2013 között az EU Life Long Learning (Egész élet át tartó tanulás) programja keretében működik.. Az  ERASMUS alprogram a felsőoktatási intézmények fejlesztési törekvéseit segíti. Biztosítja a hallgatók európai mobilitását, tapasztalatszerzését vagy szakmai gyakorlatát egy másik tagország felsőoktatási intézményében.
 

 
Az ERASMUS státusz megillet minden hallgatót, aki megfelel az ERASMUS program által támasztott feltételeknek, és akit intézménye kiválaszt arra, hogy egy külföldi partnerintézményben ERASMUS tanulmányokat folytasson. Az Erasmus ösztöndíj havi minimális összege Magyarországon 200 euró, a maximális összege országonként változik, de általában legfeljebb 1000 euró lehet. A kiutazó magyar hallgatók átlagos ösztöndíja 350 euró, a legtöbben 4-5 hónapra veszik igénybe az ösztöndíjat. A programban részt vesz az EU összes tagállama, illetve rajtuk kívül Norvégia,Törökország,Izland,Liechtenstein. 
 
Az oktatási csereprogram indulásának évében több mint 3200 diák vett részt külföldi képzésekben. Harminc év leforgása alatt több mint 5 millióan, köztük 3,3 millió diák részesült külföldi egyetemek oktatásában és képzésében. A program kezdetekor a részt vevő 11 ország köre mára 33-ra bővült, és 169 partnerország csatlakozott hozzá. Ez EU arra törekszik, hogy tovább népszerűsítse a programot. Gondoljuk csak bele: több hónapra elutazhatunk egy másik országba, tanulhatunk az ottani nyelvből, megismerhetjük a kultúráját közelebbről, és még ösztöndíjban is részesülünk? Én úgy gondolom, hogy ezt a lehetőséget senkinek sem szabad kihagynia, hiszen ez páratlan.
 
 
 
Farkas Petra
 
 
Források: Pedagógiai lexikon. 1. köt. Budapest : Keraban, 1997. ERASMUS-program  
          www.eduline.hu 
 

<< vissza
Hökkentő Tévé
Login: 
Jelszó: 
RSS